Opdracht 13: Zelf champignons kweken



De geschiedenis
Latijnse naam : Agaricus bisporus
Enkele gekende paddestoelen :
truffel, morielje, weidechampignon, melkzwam, keizeramaniet, cantharel,fluweelpootje, oesterzwam, judasoren, eekhoorntjesbrood,...
Geschiedenis :
De eerste champignons werden in 1650 per toeval ontdekt en waren bruin van kleur.
Deze kwamen tot stand op meloenkwekerijen, waar deze spontaan op het afval (van meloenen en bladeren) begonnen te groeien.
Vervolgens gaan we terug tot in 1707. In deze periode werden de eerste eetbare paddestoelen gecultiveerd op stalmest van paarden.
Anno 1800 gebruikte men steengroeven daar het klimaat in de ondergrond als ideaal werd bevonden. Pas omstreeks de jaren 1950 ging men over op de 'gewonere' bovengrondse teelten.
De 2 belangrijkste onderscheidingen bij paddestoelen zijn de :
- Saprophyten : overleeft op rot (dood) hout, en plantenresten
- Mycorrhiza : leeft in symbiose met de wortels van de bomen. De paddestoel kan op deze manier koolhydraten aanwenden die hij anders zelf niet kan aanmaken.
Heden zijn er al reeds meer dan 3000 soorten paddestoelen ontdekt waarvan er amper een 50 eetbaar zouden zijn.
Het is niet moeilijk om zelf paddenstoelen te kweken, zo heb je genoeg aan een champignon om een hele champignonfamilie te kweken.
Uit een bestaande paddenstoel
Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit. Dit werkt ook met andere eetbare paddenstoelen.
Met een kweekset
Koop een speciale kweekset van de paddenstoelensoort die jij wilt hebben. De paddenstoelen groeien het best tussen 8 °C en 18 °C, buiten, in de schuur of een andere donkere plek. Spuit de grond twee keer per dag nat. Na circa een tot twee weken komen de paddenstoelen al omhoog.
Meerdere vluchten champignons
Bij de teelt van champignons spreekt men over vluchten. De eerste oogst is een eerste vlucht: op enkele dagen tijd kan je opeens veel champignons oogsten. De oogstperiode is dan echter nog niet afgelopen; een aantal speldeknoppen zal uitgroeien tot champignons voor een tweede vlucht enzovoort.
Champignonkwekers hebben zo 6 vluchten verspreid over de hele teeltperiode van 12 weken.
Bron: https://www.tuinadvies.nl/artikels/groente_champignons en www.24kitchen.nl
De opdracht
De materialen
Het stappenplan
Maak jouw eigen website met JouwWeb