Opdracht 4: Maaltijdsalades-1

De geschiedenis

10 spelregels voor de complete maaltijdsalade

  1. Gebruik nooit kant en klare producten, maak alles zelf.
  2. Kies naast sla (er zijn vele soorten sla) ook voor andere groenten, zoals: komkommer, tomaat, ui, bleekselderij, radijs,  sperziebonen, wortels, koolsoorten, paprika, broccoli. Eigenlijk zijn alle groenten te gebruiken in een maaltijdsalade. Peulvruchten doen het ook heel goed.
  3. Je kunt natuurlijk ook fruit toevoegen aan je salade, lekker en heel gezond! Stukjes appel, peer, meloen, aardbeien, frambozen of perzik zijn vaak lekker in een salade. Maar ook sinaasappel, banaan, druiven en vele andere soorten fruit zijn zalig.
  4. Met kiemgroenten wordt de maaltijdsalade super gezond. Denk hierbij aan alfalfa, tuinkers, taugé en andere soorten kiemgroenten. Kweek ze eens zelf, heel eenvoudig en altijd vers.
  5. Eet je niet vegetarisch, doe er dan wat gerookte kip of vis (zalm, tonijn, makreel,…) doorheen.
  6. Ook blokjes kaas (feta, geitenkaas, etc.) en falafel, tempeh, tofu zijn lekker in een maaltijdsalade. Doe niet teveel in de salade, het moet niet overheersen.
  7. Een hard gekookt eitje is ook altijd lekker in een maaltijdsalade.
  8. Maak zelf de dressing, maar laat de smaak niet te veel overheersen.
  9. Varieer! Rooster bijvoorbeeld wat zaden en pitten in een droge koekenpan doe er wat honing bij en laat het karamelliseren. Ook noten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten geven de salade een extra bite. Verder is het mogelijk om superfood te gebruiken zoals chaizaad, moerbeibessen, hennepzaad, sesamzaadjes, etc.
  10. Voor een wat stevige maaltijdsalade is het mogelijk om er wat koude/lauwe gekookte volkoren pasta/aardappels/wilde rijst/quinoa er door te doen.

Bron: www.missnatural.nl

    De opdracht

    Maak met z'n tweeën een maaltijdsalade uit onderstaand bestand

    maaltijdsalades

    De materialen

    • Zie bestand
    • Overleg met de docent van te voren welke salade het wordt, i.v.m. de inkoop van de ingrediënten