Opdracht 9: Het basisrecept van "De cupcake"

De geschiedenis

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828.[1] Zij gebruikt daarbij als maat de 'çup', wat waarschijnlijk met de naam cupcake samenhangt. De cupcakes werden aanvankelijk in tinnen vormen gebakken maar later in een kopje of een ramequin, wat een andere verklaring is van de naam[2]. Cupcakes zijn zoet van smaak en wijken in die zin af van de overigens vergelijkbare muffins die ook hartige varianten kennen.

De meeste cupcakes worden gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren en soms ook water of melk. De aanvankelijke verhouding, een kwart meel, een kwart eieren, een kwart boter en een kwart suiker (van de Engelse pound cake) werd geleidelijk vervangen door een recept met aanzienlijk minder boter en eieren. Ten bate van coeliakie-patiënten worden tegenwoordig ook cakejes gemaakt op basis van rijstmeel. Al naargelang van de beschikbare producten en de creativiteit van de bakker zijn er tientallen varianten mogelijk. Combinaties met fruit, sap (van citrusvruchten), chocolade en drank zijn niet ongewoon. Cupcakes kunnen gedecoreerd worden met fondant en marsepein. hiermee kunnen versieringen aangebracht worden op de cupcake.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cupcake 

De opdracht

We gaan cupcakes maken, misschien met een topping. Je hebt hiervoor het onderstaande recept nodig.

Dit is een basisrecept en super simpel om te onthouden:

 

De ingrediënten

  • 50 gram boter (bijvoorbeeld BlueBand)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram (patisserie)bloem of zelfrijzend bakmeel als je dat in huis hebt
  • 1 ei

Dit is voor ongeveer 4-6 kleine cupcakes, wil je meer maken dan moet je alles in dezelfde verhouding vermeerderen

De materialen

  • een weegschaal
  • een mes
  • een mengkom
  • een garde
  • twee lepels
  • caises / cupcake bakjes 
  • een snijplank 
  • bakblik
  • bakpapier of cupcakehouder

De stappen

  • schort om en handen wassen
  • zet de materialen klaar
  • zet de oven aan op 200 graden
  • pak de ingrediënten
  • weeg en meet alles nauwkeurig af
  • snij de boter op de snijplank in kleine stukjes
  • doe de suiker en de bloem in de mengkom
  • doe het ei en de gesneden boter erbij
  • voorzichtig en goed mixen met de garde. Dit is best zwaar werk
  • het moet een mooi egaal cakedeeg worden
  • met twee lepels vul je de bakjes voor max 2/3 vol
  • als het beslag op is of wanneer het bakblik vol is, zet je het in de oven
  • ongeveer 15-20 minuten
  • wanneer ze bruin beginnen te worden even met een satéprikker of vorkje erin prikken
  • komt hij er schoon uit, dan zijn ze goed, anders nog even in de oven laten staan
  • was tussendoor of wanneer ze in de oven staan alles met warm water en sop af
  • ruim daarna alles weer netjes op
  • smakelijk eten