Opdracht 1: De 5 basissmaken



De geschiedenis
De 5 basis smaken
Tot voor kort dacht men in het Westen dat er 4 basissmaken waren. Echter er is ook een 5e smaak en deze is in 1908 ontdekt door een Japanse wetenschapper.
Het Westen kent deze 5de smaak slechts pas enkele jaren. Toch ‘kent’ het Westen de ongezonde variant al decennia lang als Ve-tsin, E-621, Mononatrium Glutamaat. In Azië heeft men de gezondere natuurlijke umami smaakmaker gemaakt van Kombu in tegenstelling tot het Westen die een zeer ongezonde synthetische variant toepast in al ons voedsel.
Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël (presentator in de filmpjes hieronder) reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn.
Umami werd ontdekt door de Japanse professor Ikeda in Japans zeewier, dat de basis vormt van de meeste Japanse gerechten. In het gedroogde zeewier vond hij het stofje dat verantwoordelijk is voor de umamismaak.
Elk land heeft zijn eigen typische umamismaak. Een van de heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis met zo’n heftige geur dat Joël het met topchef Rikard Andersson alleen buiten op mag eten.
De opdracht
Je gaat vandaag de 5 smaken onderzoeken
De materialen
- Internet
- Geprinte kleurplaat als werkkaart
- Kleurtjes
Het stappenplan
- Bekijk de 5 filmpjes hierboven, of een stuk van de filmpjes, want ze duren 35 minuten per stuk
- Download de kleurplaat en print hem uit
- Schrijf en kleur op de tong waar alle smaken zitten
- Zoek in tijdschriften of op internet voorbeelden van voedsel, die te maken hebben met deze smaak en plak die bij de tong op de juiste plek
- Zoek vervolgens een recept bij elke smaak
- Voeg deze toe aan
- Vergeet niet overal je naam op te zetten
Maak jouw eigen website met JouwWeb